Clicky


China roept Israël op de operatie in Rafah te stoppen

China roept Israël op de operatie in Rafah te stoppen
13-02-2024 10:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

RAFAH - China heeft Israël opgeroepen om zo snel mogelijk te stoppen met de militaire operatie in Rafah.

Een groot deel van de Palestijnse bevolking is uitgeweken naar die stad, die nu regelmatig wordt aangevallen door Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt een groot offensief voor te bereiden om Hamasstrijders in Rafah uit te schakelen.

Beijing waarschuwt voor een "ernstige humanitaire ramp" als het vechten niet snel stopt. "China volgt de ontwikkelingen in het gebied rond Rafah op de voet en veroordeelt acties die burgers schaden en het internationaal recht schenden."

De internationale druk op Israël neemt toe om burgerslachtoffers te voorkomen. Na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober moest bijna de gehele bevolking naar het zuiden vluchten omdat daar minder gevochten werd. Nu wil Israël juist daar Hamas aanvallen, waardoor de Palestijnen weer moeten vertrekken.

Ook is Rafah belangrijk voor de humanitaire hulp. Het is de enige grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte, waar de afgelopen maanden verreweg de meeste noodhulp het gebied binnen kwam. Ook nu staan aan de Egyptische kant van de grens nog veel vrachtwagens te wachten tot ze Gaza in kunnen.