Clicky


Honderden Belgische boeren trekken naar haven Antwerpen

Honderden Belgische boeren trekken naar haven Antwerpen [+foto&video]
13-02-2024 10:06 | Weer en Verkeer | auteur ANP/BELGA

ANTWERPEN - [update 10:30 uur] Honderden Belgische boeren zijn onderweg naar de haven van Antwerpen om daar de toegangswegen te blokkeren. Volgens de organisatie gaat het om ongeveer vijfhonderd boeren, die ontevreden zijn met het Belgische landbouwbeleid.

De Belgische verkeersdiensten zeggen dat er momenteel kleine hinder op de weg is, maar waarschuwen dat dat snel kan verergeren. De wegen zullen niet volledig worden afgesloten, zeggen de demonstranten. Ze zouden zogenoemde filterblokkades opzetten, waar nog mondjesmaat auto's worden doorgelaten. Hulpdiensten mogen sowieso passeren.

Stijn Zelderloo van de organisatie zegt tegen de omroep VRT dat de Antwerpse haven niet toevallig gekozen is. "Als belangrijke economische sector vragen de landbouwers het respect en erkenning dat de haven en havenbedrijven ervaren ook voor hun deelsectoren en bedrijven."

De Belgische boeren protesteren al weken tegen strengere regels en dalende inkomsten voor de sector.

Momenteel blokkeren tractoren de volgende wegen:

  • Noordlandbrug op de Scheldelaan in Zandvliet. Dat veroorzaakt ook files op de afritten van de A12
  • Noorderlaan ter hoogte van Luithagen (net voorbij de afritten van de A12 in Ekeren)
  • Hazopweg (zuidelijke Waaslandhaven). Er zijn problemen voor het verkeer dat via de E34 in Vrasene de haven wil inrijden, en ook voor wie van de R2 vanuit Kallo komt
  • Sint-Antoniusweg. Dat is de verbindingsweg tussen de afritten van de Antwerpse ring (R2) in Waaslandhaven-Noord en het Deurganckdok. Verkeer op de R2 en op de kleinere wegen in de buurt loopt nu helemaal vast.