Clicky


Premier Estland gezocht door Rusland, ook Nederlanders op lijst

Premier Estland gezocht door Rusland, ook Nederlanders op lijst
13-02-2024 10:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

MOSKOU - [update 14:30 uur] Premier Kaja Kallas van Estland en andere Baltische topfunctionarissen verschijnen in een Russische database met gezochte personen. Er lijken ook zeker twee Nederlanders te staan op de lijst, die is gedeeld door het Russische regeringskritische medium Mediazona. Een van de namen komt overeen met die van een vrouw die aan Oekraïense zijde heeft gevochten.

Het Russische persbureau TASS bericht dat de Baltische topfunctionarissen worden gezocht voor de vernietiging van monumenten van Sovjetsoldaten. Het is volgens Mediazona de eerste keer dat een regeringschef van een ander land op de Russische opsporingslijst is gezet.

Ook minister van Cultuur Simonas Kairys van Litouwen staat op de lijst. Hij reageerde tegenover persbureau AFP verontwaardigd. "Het regime probeert te doen wat het altijd heeft gedaan. Vrijheid onderdrukken en een eigen versie van de werkelijkheid creëren die losstaat van feiten of logica."

Baltische staten behoorden vroeger tot de communistische Sovjet-Unie. Nadat ze onafhankelijk werden, is begonnen met het verwijderen van oude monumenten. Kairys sneerde dat hij blij is dat zijn "bijdrage" aan dat proces niet onopgemerkt is gebleven.

Rusland vindt het verwijderen van de monumenten juist ongepast. Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over misdaden tegen de nagedachtenis van degenen die "de wereld hebben bevrijd van nazisme en fascisme".

De relatie tussen de Baltische staten en Rusland is al lange tijd gespannen. De betrekkingen verslechterden nog verder nadat Rusland buurland Oekraïne was binnengevallen in 2022.