Clicky


Woensdag staking bij aardappelverwerker Aviko

Woensdag staking bij aardappelverwerker Aviko
13-02-2024 14:59 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Voor de tweede keer in het bestaan van aardappelverwerker Aviko gaan werknemers staken. Woensdag om 14.00 uur leggen zij in de fabriek in Lomm voor zeker twee dagen het werk neer, meldt vakbond FNV dinsdag.

Robert Wonnink, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "En ik verwacht niet dat het hierbij blijft. Ook op de andere locaties zijn de mensen erg ontevreden over het eindbod dat het bedrijf heeft neergelegd voor hun nieuwe cao."

Grootste struikelpunt zijn de salarissen. Waar de werknemers er dit jaar minstens 5,3 procent bij willen en eisen dat hun lonen vanaf volgend jaar voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels (automatische prijscompensatie), biedt Aviko niet meer dan 4,5 procent extra. Wonnink: "De verschillen lijken klein, maar het sentiment is groot onder de medewerkers. Zij voelen zich al jarenlang benadeeld."

Het is voor het tweede jaar op rij dat de werknemers zich gedwongen voelen om te staken voor een goede loonsverhoging. Vorig jaar hielden zij de eerste staking ooit bij het bedrijf. Daarmee wisten zij er uiteindelijk 8 procent meer salaris bij te krijgen.

Een grote meerderheid van de leden van de FNV heeft begin januari het eindbod van Aviko afgewezen. De directie van het bedrijf heeft maandag een ultimatum van de vakbond laten verlopen.

Bij Aviko (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) werken zo’n 2.000 mensen, waarvan 160 in Lomm. Het bedrijf heeft ook fabrieken in Steenderen en Dronten en is onderdeel van het de agrarische coöperatie Royal Cosun. Onder de Aviko-cao vallen ongeveer 700 werknemers.