Clicky


Zuid-Afrika naar VN-hof in Den Haag om verwacht offensief Rafah

Zuid-Afrika naar VN-hof in Den Haag om verwacht offensief Rafah
13-02-2024 15:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Zuid-Afrika wil dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich uitspreekt over de geplande Israëlische grondoperatie in Rafah. De Zuid-Afrikaanse regering zegt te vrezen voor grootschalige verwoestingen en veel slachtoffers.

Zuid-Afrika stapte eerder al naar gerechtshof vanwege de Israëlische aanval op de Gazastrook. Het hof in het Vredespaleis gaf de Israëlische autoriteiten vorige maand opdracht alles te doen om genocide te voorkomen in het dichtbevolkte kustgebied.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zeggen op 12 februari een aanvullend verzoek te hebben ingediend. Ze noemen Rafah het laatste toevluchtsoord voor de Gazanen. Zuid-Afrika wil dat de rechters bekijken of ze aanvullende maatregelen moeten nemen om de rechten van Palestijnen te beschermen.

Grote bezorgdheid

In Rafah bevinden zich veel mensen die zijn gevlucht uit andere delen van de Gazastrook. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de zuidelijke stad omschreven als het "laatste bolwerk" van Hamas en zei dat de groep ook daar verslagen moet worden.

Dat plan leidt internationaal tot grote bezorgdheid. In Rafah zouden zich ongeveer anderhalf miljoen mensen bevinden, vele malen meer dan voor de oorlog tussen Israël en Hamas. Het is onduidelijk waar die vluchtelingen naartoe moeten als het geweld verder oplaait.