Clicky


Behoorlijke minnen op beurzen na tegenvallend inflatiecijfer VS

Behoorlijke minnen op beurzen na tegenvallend inflatiecijfer VS
13-02-2024 19:57 | Financieel | auteur ANP

MSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag over een breed front omlaag. Beleggers reageerden negatief op een hoger dan verwacht inflatiecijfer uit de Verenigde Staten. Daardoor werd de hoop op een snelle renteverlaging door de Federal Reserve even de kop ingedrukt. Uitzendconcern Randstad kwam met cijfers en verloor daarop 1,2 procent op het Damrak.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,4 procent lager op 842,62 punten. Daarmee kwam de recordopmars van de hoofdgraadmeter in Amsterdam voorlopig ten einde. De MidKap zakte 1,9 procent tot 880,34 punten. Op de aandelenmarkten in Parijs, Londen en Frankfurt waren koersdalingen tot 0,9 procent te zien.

In de AEX stonden betaalbedrijf Adyen, staalconcern ArcelorMittal en chiptoeleverancier Besi onderaan met koersverliezen tot 4,2 procent. Er was slechts een handjevol stijgers te zien. Zo wonnen verzekeraar NN Group en Unilever 0,3 procent.

Forse dalers

In de MidKap was het beeld ook grotendeels roodgekleurd. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway bungelde onderaan met een verlies van bijna 7 procent. Op maandag was het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl nog een uitblinker met een winst van bijna 8 procent dankzij een verhoging van het koersdoel door Deutsche Bank.

Andere forse dalers bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 waren metalenspecialist AMG en de aanbieder van postkluisjes InPost met minnen tot 3,6 procent. Laadpalenmaker Alfen borduurde voort op de winst van een dag eerder en was de enige stijger met een plus van ruim 1 procent. Alfen komt na het slot van de handel in Amsterdam met cijfers.

Beter dan verwacht

In Parijs deed de Franse producent van autobanden Michelin het goed met een plus van 6,4 procent. Michelin publiceerde beter dan verwachte resultaten en kondigde een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro aan.

In Frankfurt won TUI 1,1 procent. De Duitse reisorganisatie zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen en wist het nettoverlies terug te dringen. Het Duitse chipbedrijf Siltronic kwam met een winstwaarschuwing en zakte ruim 3 procent.

De euro was 1,0715 dollar waard, tegen 1,0775 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 78,04. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 82,96 dollar per vat.