Clicky


Consumptie huishoudens groeide iets in december

Consumptie huishoudens groeide iets in december
14-02-2024 09:51 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - In december 2023 hebben huishoudens 0,3 procent meer goederen en diensten aangeschaft dan in december 2022, meldt het CBS. Ze kochten meer diensten, maar minder goederen.

Volgens de CBS Consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari minder ongunstig dan in december.

Meer diensten, duurzame goederen, voedings- en genotmiddelen

Consumenten hebben in december 0,8 procent meer diensten afgenomen, zoals openbaar vervoer, communicatie, recreatie, cultuur of kapper, dan in december 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens 0,6 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in december 2022. Ook schaften consumenten 1,5 procent meer duurzame goederen aan, zoals kleding. Huishoudens hebben in december echter 3,9 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen, verbruikt.

Volgens de consumptieradar waren de omstandigheden voor de consumptie in januari minder ongunstig dan in december. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen groter was en de jaar-op-jaardaling van de huizenprijzen omsloeg in een stijging.