Clicky


Partijen vragen waarom formatie een maand geleden niet is gestopt

Partijen vragen waarom formatie een maand geleden niet is gestopt
14-02-2024 11:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Waarom is ruim een maand geleden, toen NSC aangaf niet volwaardig in een kabinet te willen stappen, de formatie niet afgebroken? Die vraag stellen partijen buiten de formatietafel aan PVV-leider Geert Wilders.

Uit het verslag van Ronald Plasterk blijkt dat NSC op 10 januari heeft aangegeven dat de afstand tot de PVV wat betreft de grondwet en de rechtsstaat te groot is.

"Waarom ga je dan een maand lang rondjes draaien terwijl je weet dat de uitkomst is dat de opdracht van de informateur niet uitgevoerd kan worden", vraagt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. CDA-leider Henri Bontenbal begrijpt "oprecht niet" waarom er nog een maand is doorgepraat na 10 januari.

De informateur had volgens D66-leider Rob Jetten beter een tussenverslag naar de Tweede Kamer kunnen sturen toen dit duidelijk werd. Inmiddels is 85 dagen na de verkiezingen "vooral veel tijd verspild" en geen resultaat geboekt, zegt hij.

NSC heeft de basislijn over de grondwet en de rechtsstaat wel aanvaard, benadrukt Wilders in reactie. In welke constructie NSC vervolgens wel onderdeel zou kunnen zijn van een nieuwe coalitie, kon volgens hem in deze ronde niet worden besproken.

Over de vorm van een nieuw kabinet stond immers nog niets in de opdracht aan Plasterk, benadrukt de PVV-leider in het debat over het verslag van de oud-informateur.