Clicky


Wilders wil SER-voorzitter Kim Putters als nieuwe informateur

Wilders wil SER-voorzitter Kim Putters als nieuwe informateur
14-02-2024 11:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:00 uur] SER-voorzitter Kim Putters moet de nieuwe informateur worden, vindt Geert Wilders. De PVV-leider zegt dat de PvdA'er bereid is deze functie te vervullen. De radicaal-rechtse politicus stelt een korte gespreksronde voor van drie à vier weken waar alle fractievoorzitters voor worden uitgenodigd. Daarin moet het nadrukkelijk ook gaan over de vorm van een mogelijke coalitie die de politiek leiders voor zich zien.

Voor de tweede keer schuift Wilders een PvdA'er naar voren om de formatie te overzien. In de vorige ronde was Ronald Plasterk informateur. De PVV loopt zelf niet over van de kandidaten, erkent Wilders.

De PVV-leider ziet in Putters iemand die ervoor kan zorgen dat andere partijen "het achterste van hun tong" laten zien. Daar is de volgende fase wel voor bedoeld, denkt Wilders. Hij benadrukt het gezag dat Putters geniet en zijn "kennis en ervaring".

Onderzoek naar onvrede

De 50-jarige Putters is sinds 2022 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, de belangrijkste regeringsadviseur op sociaaleconomische thema's. Eerder was hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en zat hij tien jaar lang namens de PvdA in de Eerste Kamer. De Volkskrant heeft hem meerdere keren de meest invloedrijke Nederlander genoemd.

Als SCP-voorzitter heeft Putters veel onderzoek gedaan naar en geschreven over onvrede in Nederland. In 2019 beschreef hij in het boek Veenbrand de 'smeulende kwesties' die in de samenleving spelen. Daarbij gaat het onder meer over de toenemende sociale ongelijkheid.

Het besluit om een "tussenstap" te nemen heeft ermee te maken dat de formatie is vastgelopen nu NSC-leider Pieter Omtzigt heeft aangegeven in principe niet meer aan tafel te willen aanschuiven. Daarmee lijkt een meerderheidskabinet met Wilders' PVV ver weg. Omdat over de vorm in de afgelopen formatieronde niet is gesproken, moet de constructie van een nieuw kabinet juist expliciet aan de orde komen, vindt Wilders.