Clicky


Omtzigt wil gedogen, maar weet nog niet precies hoe

Omtzigt wil gedogen, maar weet nog niet precies hoe
14-02-2024 16:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het is duidelijk dat NSC-leider Pieter Omtzigt vasthoudt aan de gedoogrol die hij voor zijn eigen partij ziet. Maar op welke manier hij precies gedoogsteun aan een minderheidskabinet wil verlenen, weet hij nog niet.

SGP-leider Chris Stoffer vroeg Omtzigt naar de manier waarop NSC zich straks wil opstellen. Wil de partij van Omtzigt aan tafel zitten en een eventueel gedoogakkoord tekenen, zoals bijvoorbeeld de PVV in 2010 deed bij het kabinet-Rutte I, of gaat NSC voor de "SGP-variant"? De SGP was de afgelopen jaren steevast een belangrijke steunpilaar voor het kabinet. Behalve op enkele uiterst principiële thema's ligt het niet in de aard van de kleine christelijke partij om felle oppositie te voeren.

Omtzigt is er "nog niet helemaal uit", zegt hij op de vraag van Stoffer. De SGP-variant noemt hij evenwel sympathiek. Het zou de stabiliteit van een minderheidskabinet ten goede komen als ook partijen als de SGP en het CDA constructief plannen steunen, benadrukt de NSC-leider. In de Eerste Kamer hebben PVV, VVD, NSC en BBB samen immers geen meerderheid.

CDA-leider Henri Bontenbal ziet daar overigens niets in. Hij heeft voor de verkiezingen al aangegeven niet met de PVV te willen samenwerken, benadrukt hij.