Clicky


Meerderheid Kamer stemt in met nieuwe informateur en ronde

Meerderheid Kamer stemt in met nieuwe informateur en ronde
14-02-2024 19:15 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met het voorstel van PVV-leiders Geert Wilders om SER-voorzitter Kim Putters te benoemen als nieuwe informateur. Hij moet de mogelijkheden onderzoeken tot een vruchtbare politieke samenwerking die recht doet aan de verkiezingsuitslag "inclusief de grote verschuivingen die daarbij hebben plaatsgevonden". Die samenwerking moet kunnen rekenen op voldoende steun in de Kamer. Nadrukkelijk moet naar de vorm worden gekeken, zoals een extraparlementair, gedoog- of minderheidskabinet.

De opdracht moet binnen vier weken, maar als het kan eerder, zijn afgerond, wil Wilders.

De motie werd gesteund door VVD, NSC en BBB, die de afgelopen weken met PVV hebben onderhandeld over een nieuw kabinet.

Opnieuw verkennerstaak

Ook D66, CDA, ChristenUnie, SP, SGP, JA21 en Forum voor Democratie steunen de motie. De partijleiders van D66, CDA en CU zeiden in een stemverklaring dat ze de motie weliswaar gaan steunen, maar dat ze weinig heil zien in dit "nieuwe rondje relatietherapie", zoals Rob Jetten (D66) het zei. Wel zal hij ingaan op een uitnodiging van de informateur, al zal de inzet van D66 niet anders zijn dan nu. Ook Henri Bontenbal (CDA) en Mirjam Bikkers (CU) zullen met Putters gaan praten. "Onze inbreng zal echter zeer beknopt zijn", zei Bikker. Daar sloot Bontenbal zich bij aan.

Zij hebben het gevoel dat na weken formeren Putters eigenlijk weer aan een soort verkennerstaak begint: van voren af aan met alle partijen praten.

Tegenstemmers

GroenLinks-PvdA, de Partij voor de Dieren, Volt en DENK stemden tegen de motie. Frans Timmermans (GL-PvdA) zei steun voor de motie te overwegen als Wilders een nieuwe ronde zou beperken tot twee weken, waarbij alleen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB met Putters in gesprek zouden gaan. Dat wilde Wilders niet.