Clicky


Dode en ruim 20 gewonden bij schietpartij na Super Bowl-viering VS

Dode en ruim 20 gewonden bij schietpartij na Super Bowl-viering VS
15-02-2024 00:02 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

KANSAS CITY - [update 09:30 uur] Bij een schietpartij bij een historisch stationsgebouw in de Amerikaanse stad Kansas City zijn één dode en minstens 22 gewonden gevallen, meldt de politie. Drie mannen, van wie twee gewapend waren, zijn als verdachten aangehouden.

De schietpartij was niet ver van de plek waar in de stad net een overwinningsparade was gehouden ter gelegenheid van het sportevenement Super Bowl, de beslissende tweekamp in de hoogste competitie van het American football. De American footballers uit deze stad in de staat Missouri, de Kansas City Chiefs, hebben zondag de Super Bowl gewonnen.

Het Children's Mercy Kansas City Hospital, een kinderziekenhuis, behandelde in totaal twaalf patiënten als gevolg van de schietpartij, bericht ABC News. Onder hen waren elf kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud. Negen van de patiënten waren slachtoffers van een schotwond en drie werden behandeld voor "incidentele verwondingen", volgens een van de directeuren van het ziekenhuis. De verwachting is dat iedereen volledig zal herstellen.

De autoriteiten tasten nog in het duister over de toedracht van de schietpartij. De politie meldde op een persconferentie dat onduidelijk is of de schutters het voorzien hadden op de feestende menigte. Er wordt ook rekening mee gehouden dat het geweld losstaat van de festiviteiten.

Op videobeelden zou te zien zijn hoe omstanders een verdachte overmeesteren. Lokale media citeerden een man die aangaf dat hij daarbij hielp. Hij verklaarde dat een worsteling ontstond en de verdachte een vuurwapen liet vallen.

Tijdens de festiviteiten waren duizenden mensen op de been. Toen schoten klonken brak paniek uit. De burgemeester van de stad vertelde journalisten dat hij zelf ook dekking moest zoeken tijdens de schietpartij.

Burgemeester Quinton Lucas zei te betreuren dat het ondanks de aanwezigheid van zo'n achthonderd veiligheidsmensen niet is gelukt het geweld te voorkomen. "Parades, bijeenkomsten, scholen, bioscopen. Het lijkt alsof het bijna nergens nog veilig is."