Clicky


Cisco gaat wereldwijd duizenden banen schrappen

Cisco gaat wereldwijd duizenden banen schrappen
15-02-2024 11:21 | Financieel | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

SAN JOSE - Techbedrijf Cisco gaat wereldwijd duizenden banen schrappen. De ontslagronde is onderdeel van een herstructureringsplan en raakt zo'n 5 procent van de medewerkers van de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur.

Cisco heeft ook een vestiging in Amsterdam. Het bedrijf was niet direct beschikbaar om vragen van het ANP te beantwoorden over de mogelijke gevolgen voor Nederlandse medewerkers. Wereldwijd had het bedrijf vorig jaar ongeveer 85.000 medewerkers.

De aankondiging van de ontslagronde ging gepaard met een voorspelling voor dit kwartaal die ver achterbleef bij voorspellingen van analisten. Klanten van Cisco maken zich zorgen over de toestand van de economie, wat ertoe leidt dat ze bestellingen uitstellen en heroverwegen hoeveel apparatuur ze nodig hebben, zei topman Chuck Robbins. De bestellingen daalden met 12 procent in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. Ook kromp de omzet van het bedrijf voor het eerst in drie jaar.

Cisco sluit zich aan bij andere grote techbedrijven die banen schrappen, al zijn de aangekondigde ontslagen niet op dezelfde schaal als eind 2022 en begin 2023. Toen werden honderdduizenden mensen ontslagen bij techbedrijven, nadat diezelfde bedrijven tijdens de pandemie het personeelsbestand juist fors hadden uitgebreid. De herstructurering bij Cisco gaat zo'n 500 miljoen dollar kosten, zegt het bedrijf.

In Nederland is van de wereldwijde ontslagen in de techsector nog weinig te merken, volgens voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie. Bij Meta en Spotify zijn in Nederland bijvoorbeeld enkele tientallen ontslagen gevallen weet hij, maar die werknemers vinden door hun specifieke kennis vaak snel weer ergens anders werk. Hij maakt zich daarom weinig zorgen over het banenverlies bij techbedrijven in Nederland, niet in de laatste plaats omdat medewerkers veelal riante ontslagvergoedingen meekrijgen bij hun vertrek, aldus Castelein.