Clicky


Vitesse in beroep tegen afwijzen plan voor Amerikaanse overname

Vitesse in beroep tegen afwijzen plan voor Amerikaanse overname
15-02-2024 12:22 | Sport | auteur ANP

ARNHEM - Vitesse gaat in beroep tegen het besluit van de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB om de overname van de club door de Amerikaanse investeringsgroep onder aanvoering van Coley Parry af te wijzen. Dat kondigde algemeen directeur Peter Rovers aan tijdens een speciale persbijeenkomst van de Eredivisieclub uit Arnhem.

De licentiecommissie besloot de overdracht van de aandelen aan de Common Group van Parry af te keuren, omdat het niet overtuigd is dat de Common Group eigen vermogen en investeerders heeft. Vitesse reageerde vol onbegrip en liet in eerste instantie het tegenvallend besluit nog even bezinken, maar is er nu van overtuigd dat een beroep zinvol is.

"De beroepsprocedure mag niet leiden tot verdere vertraging, we gaan keihard aan de slag met het uitrollen van een alternatief plan", zei Rovers, die erkende dat Vitesse zich in een financieel benarde situatie bevindt en "urgente problemen" heeft. Zo is de club nog altijd officieel in handen van een Russische eigenaar, zijn er daardoor problemen met huisbankier ING, is er een schuld opgebouwd van 11 miljoen euro en dreigt er degradatie uit de Eredivisie.

Meer Arnhemse invloed

"In de toekomst volledig op eigen benen staan is geen haalbare kaart en financieel een vrijwel onmogelijke opgave", zei Rovers. "We hebben gewerkt aan een plan voor de korte en middellange termijn en waarin we ook de betrokkenheid van de regio omarmen. De kern van het plan is dat de aandelen vanuit het Russische aandeelhouderschap worden overgedragen aan een stichting. Van daaruit kunnen we een basis leggen om de problemen met ING en de jaarrekening aan te pakken."

Op termijn is het de bedoeling dat Parry een minderheidsbelang van 24,9 procent krijgt. Een ander element uit het plan is om Arnhemse investeerders de ruimte te geven om in te stappen. "Meer Arnhemse invloed is de eerste stap naar een groter aandeel van de regio in de besluitvorming van de club. Parry ziet daar ook het belang van in. Lokale betrokkenheid is altijd onderdeel geweest van de plannen."

Voor het alternatieve plan heeft Vitesse wel de goedkeuring van de licentiecommissie nodig. Dat kan pas als een nog lopend onderzoek naar het Russische verleden wordt afgerond. "De verwachting is dat dit in de loop van deze maand is. We hebben het concept in kunnen zien en dat geeft naar onze mening geen aanleiding voor grote zorgen", aldus Rovers.