Clicky


Vanaf vrijdag ook staking bij Aviko in Steenderen

Vanaf vrijdag ook staking bij Aviko in Steenderen
15-02-2024 18:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Terwijl de machines in Lomm net weer gaan draaien, zetten de mensen bij Aviko in Steenderen de boel stil. Na de tweedaagse staking van de Limburgse werknemers van de aardappelfabriek komen nu hun collega’s in Gelderland in actie. Want een beter salaris krijgen ze nog altijd niet.

Het bedrijf gaat het hele weekend plat. De staking begint vrijdag 16 februari om 15.00 uur en duurt tot maandag 19 februari 07.00 uur.

Robert Wonnink, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "De directie van Aviko beweegt nog geen millimeter onze kant op, dus wij staken door. Vervelend, want niemand zit hier op te wachten natuurlijk, staken doe je alleen als je geen kant meer op kunt."

In Lomm stonden de productielijnen de afgelopen twee dagen al stil. En nu dus ruim twee dagen in Steenderen. Volgens Wonnink moet Aviko er rekening mee houden dat de acties langer doorgaan. Wonnink: "De mensen zijn erg teleurgesteld dat de directie hun werk niet op waarde schat. Zij willen een loonsverhoging van minstens 5,3 procent, Aviko vindt 4,5 procent genoeg. In procenten misschien niet zo’n groot verschil, maar in gevoel wel."

Naast meer loon eisen de werknemers dat hun salarissen vanaf volgend jaar voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels, de zogeheten automatische prijscompensatie.

Het is voor het tweede jaar op rij dat de mensen bij Aviko zich gedwongen voelen om te staken voor een goede loonsverhoging. Vorig jaar hielden zij de eerste staking ooit bij het bedrijf. Daarmee wisten zij er 8 procent meer bij te krijgen.

Een grote meerderheid van de leden van de FNV heeft begin januari een eindbod van het bedrijf afgewezen. De directie heeft maandag een ultimatum van de vakbond laten verlopen. Het startsein van de acties in Lomm.

Bij Aviko in Steenderen werken 500 mensen. In totaal werken zo’n 2.000 mensen voor het bedrijf, waarvan er 700 onder de cao vallen. Aviko heeft fabrieken in Steenderen, Lomm en Dronten en is onderdeel van de agrarische coöperatie Royal Cosun.