Clicky


Informateur Putters gaat in gesprek met expert Deense politiek

Informateur Putters gaat in gesprek met expert Deense politiek
16-02-2024 17:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De informateur Kim Putters nodigt volgende week wetenschappers uit die hem kunnen bijpraten over alternatieve varianten van kabinetten.

Hij ontvangt bijvoorbeeld maandag de Deense hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Claes de Vreese. Putters hoopt iets van hem te leren over het "Deense model". Het Scandinavische land heeft momenteel een minderheidskabinet en heeft hier ook al jaren ervaring mee.

Ook de hoogleraren Mirko Noordegraaf, Mark Bovens (beiden Universiteit Utrecht) en Arco Timmermans (Universiteit Leiden) komen maandag op bezoek om de informateur bij te praten. Deze wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar "verschillende vormen van besturen en regeren", zegt Putters.

De PvdA'er hoopt op deze manier duidelijker te krijgen wat bijvoorbeeld een extraparlementair kabinet behelst. Deze voorkeur wordt al langer genoemd door Pieter Omtzigt en heeft sinds kort ook de voorkeur van VVD-leider Dilan Yeşilgöz.

Volgende week zal Putters geen partijleiders spreken, gezien de Tweede Kamer een week met vakantie is. Hij is van plan om alle fractieleiders te spreken op maandag 26 dan wel dinsdag 27 februari. Stephan van Baarle (DENK) heeft op voorhand bedankt voor de uitnodiging, omdat hij elke combinatie met de anti-islampartij PVV onacceptabel vindt.