Clicky


Oud-judocoach Chris de Korte (86) overleden

Oud-judocoach Chris de Korte (86) overleden
17-02-2024 10:46 | Sport | auteur Redactie

HOOGVLIET - In zijn woonplaats Hoogvliet is vrijdag in bijzijn van zijn familie judocoach Chris de Korte (86) overleden. Dat heeft zijn voormalig pupil en olympisch kampioen Mark Huizinga namens de familie laten weten. Eind vorig jaar werd bij De Korte acute leukemie vastgesteld, behandeling hiervan mocht niet baten.

De Korte was onder meer de drijvende kracht achter een reeks successen op Olympische Spelen. Tussen 1988 (Seoel) en 2012 (Londen) wonnen Angelique Seriese, Theo Meijer, Huizinga, Edith Bosch, Elisabeth Willeboordse en Anicka van Emden samen tien olympische medailles.

De Korte startte in 1957 als judoleraar, -trainer en -coach in Hoogvliet. Ontevreden over het niveau van de kennis van judo in Nederland, vertrok hij in 1965 voor een jaar naar Japan om zich daar te laten scholen in de traditionele sport. In de jaren 70 werd hij eerst bondscoach van de junioren, later ook van de senioren. Zijn eerste grote successen behaalde hij bij de vrouwen: onder zijn leiding werd Marjolein van Unen driemaal Europees kampioen en behaalde ze tweemaal zilver op een WK. Seriese pakte met De Korte als coach acht Europese titels, olympisch goud in 1988 en de wereldtitel in 1995.

Ook Huizinga behaalde zijn olympische titel in 2000 (Sydney) onder De Korte, die daarnaast Bosch (2005) en Marhinde Verkerk (2009) naar wereldtitels begeleidde. De Korte leidde ook veel judoleraren op en werd in 2005 gepromoveerd tot de zeldzaam hoge 9e dan voor zijn verdiensten in het judo. Zijn judoschool in Hoogvliet droeg hij in 2009 over aan zijn zoons Bas en Willem. De school is sinds 2014 in handen van een oud-pupil, Mark van der Ham.