Clicky


Israël maakt zich schuldig aan genocide, zegt president Brazilië

Israël maakt zich schuldig aan genocide, zegt president Brazilië
18-02-2024 16:47 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ADDIS ABEBA - De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva vindt dat Israël zich schuldig maakt aan genocide tegen de Palestijnen.

Op een top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba vergeleek Lula de Israëlische aanval op Gaza met de Holocaust.

Volgens Lula vechten in Gaza niet soldaten tegen soldaten, maar neemt het goed uitgeruste Israëlische leger het op tegen vrouwen en kinderen. "Wat er gebeurt met het Palestijnse volk in de Gazastrook is op geen enkel ander moment in de geschiedenis voorgekomen", zei Lula. "Of eigenlijk is het wel voorgekomen: toen Hitler besloot om de Joden te vermoorden."

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz schrijft op X dat hij voor maandag de Braziliaanse ambassadeur heeft ontboden. Hij noemt de woorden van Lula "beschamend en ernstig".

Lula heeft de aanval van Hamas van 7 oktober op Israël veroordeeld als een terroristische aanslag, maar uit zich geregeld kritisch over de manier waarop Israël sindsdien optreedt in de Gazastrook.