Clicky


Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema wint BAFTA voor Oppenheimer

Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema wint BAFTA voor Oppenheimer
18-02-2024 19:08 | Showbizz | auteur ANP

LONDEN - De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema heeft zondag een BAFTA gewonnen. De filmmaker won met Oppenheimer in de categorie beste camerawerk, melden Britse media die bij de ceremonie aanwezig zijn.

Voor de 52-jarige Van Hoytema is het zijn eerste BAFTA. Hij maakte al drie keer eerder kans maar liep de belangrijkste Britse filmprijs in 2012, 2015 en 2018 mis met respectievelijk de films Tinker Tailor Soldier Spy, Interstellar en Dunkirk.

Van Hoytema kan volgende maand ook een Oscar winnen voor zijn camerawerk in Oppenheimer. Hij maakt voor de tweede keer kans. Zijn eerdere nominatie voor Dunkirk verzilverde hij niet.

De in Zwitserland geboren Nederlander maakte de laatste jaren naam door mee te werken aan een aantal grote internationale films. Met regisseur Christopher Nolan maakte hij Interstellar, Dunkirk, Tenet en Oppenheimer. Ook was hij verantwoordelijk voor de Bond-film Spectre.

De BAFTA's worden zondag voor de 77e keer uitgereikt. De ceremonie wordt later zondagavond met vertraging uitgezonden op de Britse televisie.