Clicky


Rusland veroordeelt honderden Navalny-herdenkers tot celstraffen

Rusland veroordeelt honderden Navalny-herdenkers tot celstraffen
19-02-2024 00:04 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MOSKOU - Russische rechtbanken hebben honderden mensen, die waren aangehouden bij herdenkingsbijeenkomsten voor de vrijdag overleden Poetin-criticus Aleksej Navalny, veroordeeld tot korte celstraffen. Dat blijkt uit officiële mededelingen van de rechtbank.

Alleen al in Sint-Petersburg werden 154 mensen veroordeeld. Zij kregen straffen van maximaal veertien dagen om het overtreden van anti-protestwetten. Mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media maakten melding van een handvol soortgelijke straffen in andere steden in Rusland.

Zaterdag werden volgens mensenrechtenorganisatie OVD Info meer dan vierhonderd mensen aangehouden bij herdenkingsbijeenkomsten voor Navalny. De arrestaties vonden plaats in 32 steden.

Arrestatiegolf

Het was de grootste arrestatiegolf bij politieke gebeurtenissen in Rusland sinds september 2022. Toen werden meer dan 1300 activisten opgepakt bij demonstraties tegen de mobilisatie van reservisten voor de oorlog in Oekraïne.

Navalny (47) overleed vrijdag in een strafkamp in het noorden van Rusland. Hij zat daar een gevangenisstraf uit van meer dan dertig jaar voor het oprichten van een 'extremistische groepering'. Zijn doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.