Clicky


Rellen in North Carolina bij 'Eritrees cultureel evenement'

Rellen in North Carolina bij 'Eritrees cultureel evenement'
19-02-2024 11:23 | Buitenland | auteur ANP

CHARLOTTE - De politie in Charlotte, de grootste stad van de staat North Carolina, is in het weekend tien uur lang slaags geraakt met betogers bij "een Eritrees cultureel evenement". Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen onder zowel agenten als betogers. Plaatselijke media berichtten dat een grote groep mensen het evenement vanaf een parkeerterrein ernaast belaagde en weigerde gehoor te geven aan het bevel van de politie te vertrekken.

Volgens de politie werden agenten vijandig bejegend en aangevallen met stenen, stokken en andere voorwerpen. Ook werd een vrachtwagen in brand gestoken. De politie heeft acht mensen aangehouden, onder wie een vrouw die in het bezit was van een vuurwapen. De brandweer bluste de brand snel en de politie escorteerde bezoekers van het evenement naar buiten.

In Den Haag zijn dit weekend dertien mensen aangehouden bij hevige rellen rond een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap. Dergelijke rellen komen vaker voor in landen waar veel Eritreeërs naartoe gegaan zijn, waaronder Duitsland, Israël en Zweden. In Stuttgart bijvoorbeeld raakten in september 26 agenten gewond bij hevige onlusten met Eritreeërs en werden ongeveer tweehonderd arrestaties verricht.

De botsingen worden beschreven als wrijvingen tussen voor- en tegenstanders van het regime van de Eritrese dictator Isaias Afewerki, die al sinds begin jaren negentig dictatoriaal aan de macht is in Eritrea. Het straatarme land is geïsoleerd en staat ook bekend als 'het Noord-Korea van Afrika'. Er zijn nog nooit verkiezingen gehouden en de staatsbegroting is nog nooit openbaar gemaakt.

Wel kent het land een vrijwel algemene en vrijwel onbeperkte dienstplicht die velen ertoe aanzet het land te verlaten. Geld dat migranten vanuit het buitenland naar Eritrea sturen, vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het regime, dat daarom contact houdt met de landgenoten in het buitenland.