Clicky


Opvanglocatie Oekraïners in Jaarbeurs mogelijk tijdelijk dicht

Opvanglocatie Oekraïners in Jaarbeurs mogelijk tijdelijk dicht
19-02-2024 19:05 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Het is niet uitgesloten dat de aanmeldlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht op korte termijn tijdelijk dicht moet. Als het aantal Oekraïners dat zich in Nederland meldt niet afneemt en er vanuit de Utrechtse aanmeldlocatie onvoldoende vluchtelingen kunnen doorstromen naar een reguliere opvangplek, dan zit er niets anders op dan de deuren tijdelijk te sluiten. Dat laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht weten in reactie op een bericht van De Telegraaf. De krant meldde maandag dat het aanmeldcentrum overvol is en de komende dagen dreigt te moeten dichtgaan.

In de Jaarbeurs in Utrecht is plek voor 140 vluchtelingen uit Oekraïne. Zij worden daar geregistreerd en het is de bedoeling dat ze daarna zo snel mogelijk naar een andere locatie worden overgeplaatst. Die doorstroom hapert al langere tijd, omdat er elders te weinig opvangplekken zijn. In november waarschuwde de Veiligheidsregio Utrecht nog voor een nijpende situatie, waarbij nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne uiteindelijk zouden kunnen worden geweigerd.

De woordvoerder van de veiligheidsregio licht toe dat het verschil met november te maken heeft met de doorstroom van Oekraïense vluchtelingen. "De instroomaantallen zijn ongeveer gelijk, maar we merken dat de uitstroom nu wat meer stokt", laat hij weten. Dat maakt het risico op tijdelijke sluiting reëel, zegt hij.

Dagkoersen

Volgens de woordvoerder melden zich iedere dag zo'n vijftig tot zeventig Oekraïense vluchtelingen in Utrecht, bijna de helft dus van het totale aantal plekken daar. Hoeveel Oekraïners dagelijks doorstromen naar een andere locatie is lastig te zeggen, omdat het aanbod iedere dag anders is. "Het zijn echt dagkoersen", aldus de woordvoerder. "Als een gemeente bij wijze van spreken een grote sporthal aanbiedt, biedt dat weer ademruimte. Maar dat kan ook zo weer anders zijn." Wel ziet de veiligheidsregio naar eigen zeggen een "tendens dat het aanbod steeds meer beperkt is".

Als de veiligheidsregio zich genoodzaakt ziet om de deuren van de aanmeldlocatie in de Jaarbeurs tijdelijk te sluiten, zullen Oekraïners hun heil ergens anders moeten zoeken, aldus de zegsman. Volgens hem wijken zij dan meestal uit naar België of Duitsland. "Uiteraard zullen wij kwetsbare mensen, zoals mensen met acute fysieke en psychische aandoeningen, senioren van 70+ en alleenreizende kinderen, gewoon blijven opvangen."