Clicky


Duitse voetbalicoon Andreas Brehme (63) overleden

Duitse voetbalicoon Andreas Brehme (63) overleden
20-02-2024 11:36 | Sport | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Duitse oud-voetballer Andreas Brehme is maandagavond op 63-jarige leeftijd plotseling overleden aan een hartaanval. Dat heeft zijn partner dinsdag bevestigd aan het Duitse persbureau dpa.

De 86-voudig international bezorgde Duitsland in 1990 de wereldtitel door in de finale tegen Argentinië een strafschop te benutten; 1-0. Onder de vorige maand overleden bondscoach Franz Beckenbauer won 'Die Mannschaft' op het WK in Italië haar derde wereldtitel en de eerste sinds 1974. Brehme was actief op de WK's van 1986, 1990 en 1994.

De blonde linksback speelde voor onder meer Bayern München, Internazionale en 1. FC Kaiserslautern. Zijn gloriejaren als clubspeler beleefde hij eind jaren tachtig en begin jaren negentig bij Internazionale in Milaan, waar hij samenspeelde met zijn landgenoten Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann. Bij rivaal AC Milan speelden destijds Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten.

Uitschakeling Oranje

Op het WK van 1990 was Brehme verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederland in de achtste finales. Brehme verraste doelman Hans van Breukelen met een mooi geplaatst schot in de verre hoek; 2-1.

Na het beëindigen van zijn actieve loopbaan ging Brehme het trainersvak in. Hij was onder meer assistent-coach van Vfb Stuttgart.

Beckenbauer

In januari sprak Brehme nog ontroerende woorden bij het overlijden van zijn oude coach en goede vriend Franz Beckenbauer. "Ik denk dat hij in de hemel een magische driehoek zal vormen met Pelé en Maradona", aldus Brehme op de afscheidsdienst.