Clicky


Zieke Assange niet bij zitting over zijn uitlevering

Zieke Assange niet bij zitting over zijn uitlevering
20-02-2024 12:18 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - WikiLeaks-oprichter Julian Assange is onwel en kan een beroepszaak over zijn uitlevering niet bijwonen. Dat heeft zijn advocaat laten weten in het Hoge Hof van Justitie in Londen.

Bij het gerechtshof verzamelden zich wel aanhangers van de bekende activist. Zij scandeerden "Maar één besluit: geen uitlevering". Echtgenote Stella Assange sprak de menigte toe en zei dat de "wereld meekijkt".

De Britse autoriteiten willen Assange uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij wordt vervolgd voor de publicatie van gelekte informatie op zijn klokkenluiderssite. De autoriteiten zeggen dat daarmee levens in gevaar zijn gebracht.

Verschanst in ambassade

De 52-jarige Assange wil uitlevering voorkomen, maar heeft zijn juridische mogelijkheden bijna uitgeput. De zitting in Londen neemt naar verwachting twee dagen in beslag.

Echtgenote Stella waarschuwde onlangs dat het slecht gaat met haar echtgenoot, zowel fysiek als mentaal. Assange is al jaren geïsoleerd. Hij verschool zich eerst in de ambassade van Ecuador en zit sinds 2019 in de gevangenis.