Clicky


Speelgoed Chinese koopjeswinkel 'veiligheidsrisico' voor kinderen

Speelgoed Chinese koopjeswinkel 'veiligheidsrisico' voor kinderen
20-02-2024 13:40 | Binnenland | auteur ANP

MIERLO - [update 15:25 uur] Het speelgoed dat de Chinese onlinekoopjeswinkel Temu verkoopt, voldoet niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Veel producten vormen zelfs een veiligheidsrisico voor kinderen. Dat stelt Toy Industries of Europe (TIE) de brancheorganisatie voor de Europese speelgoedindustrie.

TIE concludeert dit na een steekproef. Van de negentien bij Temu bestelde speelgoedproducten voldeed geen enkel exemplaar aan de Europese eisen. Achttien exemplaren vormden volgens TIE een veiligheidsrisico voor kinderen.

In 2020 voerde TIE een soortgelijke steekproef uit bij andere grootschalige onlinespeelgoedwinkels "met even zorgwekkende resultaten", stelt de organisatie. TIE roept wetgevers en autoriteiten op om de verkoop van onveilig speelgoed door exploitanten van buiten de EU aan te pakken.

Temu laat weten dat alle schadelijke producten inmiddels uit het Europese assortiment zijn gehaald. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de eisen waaraan producten moeten voldoen, worden nageleefd door fabrikanten. "Overtredingen kunnen leiden tot waarschuwingen, boetes, het schrappen van producten, het sluiten van accounts of zelfs doorverwijzing naar regelgevende instanties bij ernstige of herhaalde overtredingen."