Clicky


X-account Joelia Navalnaja na korte schorsing weer hersteld

X-account Joelia Navalnaja na korte schorsing weer hersteld
20-02-2024 16:00 | Buitenland | auteur ANP

SAN FRANCISCO - [update 16:00] Het X-account van Joelia Navalnaja is weer bereikbaar. Het profiel van de weduwe van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny was enige tijd niet toegankelijk. Bezoekers kregen een melding te zien dat het account de regels van X had geschonden.

"Het verdedigingsmechanisme van ons platform tegen manipulatie en spam heeft per ongeluk gewaarschuwd dat @yulia_navalnaya onze regels schond. We hebben de opschorting teruggedraaid zodra we de fout hadden opgemerkt en zullen het systeem bijwerken", meldt X, verwijzend naar het account van Navalnaja.

De blokkade ligt gevoelig omdat Navalny vrijdag onder verdachte omstandigheden overleed in Russische gevangenschap. Zijn medestanders en verschillende politieke leiders uit onder meer Nederland en de rest van Europa brengen zijn dood in verband met zijn kritiek op de Russische president Vladimir Poetin.

X-eigenaar Elon Musk zegt vaak dat het socialemedianetwerk vooral een plaats moet zijn voor vrije meningsuiting. Het X-account van Navalnaja is nog vrij nieuw. Maandag verscheen daar het eerste bericht. Er staan tot nu toe drie posts op, waarvan een oproep van Navalny's moeder Ljoedmila Navalnaja aan de Russische autoriteiten is om het lichaam van haar zoon vrij te geven.