Clicky


Poolse boeren zijn uit protest weer met veel blokkades begonnen en krijgen steun van vrachtwagenchauffeurs

Poolse boeren zijn uit protest weer met veel blokkades begonnen en krijgen steun van vrachtwagenchauffeurs [+foto's&video]
20-02-2024 14:39 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - Poolse boeren voeren hun acties aan de grens met Oekraïne op. Ze blokkeren wegen richting de grens met het buurland. Een woordvoerder van een vakbond van boeren kondigde een "volledige blokkade" aan van verkeer bij grensovergangen.

Poolse boeren eisen volgens Poolse media de stopzetting van de import van goedkope Oekraïense landbouwproducten die oneerlijke concurrentie met Poolse producten betekent. Oekraïne is geen EU-lid maar kreeg in 2014 een vrijhandelsverdrag. Ze eisen ook goedkopere energie en kunstmest en dat de regering afziet van Europese regelgeving over klimaat en milieu. Voorts klinkt de eis dat er geen verbod komt op het houden van de pelsdierhouderij.

De blokkades langs de grens zijn gericht tegen vrachtvervoer. Bij de drukke grensovergang Medyka op de weg van Przemysl naar het Oekraïense Lviv is ook de spoorweg dinsdag geblokkeerd. Betogers hebben daar vrachtwagons met graan uit Oekraïne geleegd op de rails. De Oekraïense spoorwegen hebben hier verontwaardigd op gereageerd. De betogende boeren krijgen steun van Poolse vrachtwagenchauffeurs en van jagers.

De vele acties worden gezien als een verdere escalatie van de protesten. Bij vergelijkbare acties zat de grens niet helemaal dicht. Het is niet duidelijk hoe lang de boeren doorgaan met hun blokkades. Volgens sommigen zijn er acties tot half maart. In Oekraïne wordt ontstemd gereageerd op de acties aan de grens. Die laten zien dat de solidariteit steeds verder terugloopt, zei president Volodymyr Zelensky maandag.