Clicky


VS blokkeren resolutie over bestand in Gaza in Veiligheidsraad

VS blokkeren resolutie over bestand in Gaza in Veiligheidsraad
20-02-2024 17:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

NEW YORK - De Verenigde Staten houden zoals verwacht een resolutie tegen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een humanitair staakt-het-vuren in Gaza.

De resolutie, die werd voorgesteld door Algerije, zit onderhandelingen in de weg, zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

Als de Veiligheidsraad met een resolutie komt over Gaza, moet die de onderhandelingen tussen Hamas en Israël "helpen, niet hinderen", aldus Thomas-Greenfield. Het voorstel van Algerije om te voorzien in een bestand om te helpen bij humanitaire hulpverlening was volgens haar "wensdenken en onverantwoordelijk".

De Amerikaanse ambassadeur zegt herhaaldelijk geprobeerd te hebben om de resolutie te verbeteren, maar daarin geen gehoor gekregen te hebben.

Verschillende landen uitten hun teleurstelling dat de resolutie gesneuveld is. Zwitserland en Frankrijk hadden bijvoorbeeld graag een andere uitkomst gezien, zeiden de ambassadeurs van die landen.

China zei dat burgers de dupe zouden worden van deze uitkomst. "Alleen door de vlammen van de oorlog in Gaza te doven, kunnen we voorkomen dat het hellevuur de hele regio zal verslinden", aldus ambassadeur Zhang Jun.