Clicky


Franse premier belooft wet die boze boeren zekerheid moet bieden

Franse premier belooft wet die boze boeren zekerheid moet bieden
21-02-2024 10:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

PARIJS - De Franse minister-president Gabriel Attal komt met nieuwe wetgeving die boeren meer financiële zekerheid moet bieden. Hij hoopt daarmee de spanningen weg te nemen in aanloop naar een ultimatum van boze boeren.

Het idee van de nieuwe wetgeving is dat boeren meer zekerheid krijgen rond de prijzen voor hun producten en dat hun onderhandelingspositie bij winkels en andere afnemers wordt versterkt, zegt Attal. De wetgeving zal naar verwachting ook een passage over Franse "voedselsoevereiniteit" bevatten.

Actievoerende boeren hebben de start van de Salon de l'Agriculture genoemd als een deadline voor de overheid om aan hun eisen tegemoet te komen. De landbouwbeurs wordt traditiegetrouw bijgewoond door de Franse president. Emmanuel Macron zal zaterdag dan ook aanwezig zijn. "Het is tijd voor politieke besluiten", zei de baas van de grootste boerenorganisatie FNSEA dinsdag. "De verwachtingen zijn hooggespannen."

Boerenorganisaties hebben meer protesten tegen milieuregels, concurrentie van goedkope import en inkomensverlies aangekondigd. Woensdag werd in het zuiden van Frankrijk al zo'n 70 kilometer snelweg geblokkeerd.