Clicky


Spanning loopt op bij boerenprotest in Madrid na stoppen tractors

Spanning loopt op bij boerenprotest in Madrid na stoppen tractors
21-02-2024 12:31 | Buitenland | auteur ANP

MADRID - [update 14:52 uur] Protesterende boeren in Madrid dreigen een centraal plein bezet te houden als mededemonstranten aan de rand van de stad niet verder kunnen met hun trekkers. Er is woensdag een groot protest in de hoofdstad waarbij boeren vanaf vijf verschillende routes met tractors naar het centrum trekken naar een verzamelpunt. Van daar gaan betogers verder naar het parlementsgebouw en het landbouwministerie.

De protestmars is ondanks de dreigementen wel doorgegaan met circa vijfhonderd tractors die het centrum bereikt hebben. Rond het plein waar de boeren zich verzamelen, de Puerta de Alcalá, zijn er botsingen geweest tussen politieagenten en boeren die een andere route wilden nemen dan vooraf was afgesproken, melden Spaanse media.

Een aantal boeren heeft naar eigen zeggen vernomen dat een deel van de betogers niet kan komen, omdat de politie dat belemmert. De op grote schaal uitgerukte politie heeft rond de stad volgens demonstranten tussen de achthonderd en negenhonderd landbouwvoertuigen niet doorgelaten.

Volgens Luis Cortés van een overkoepelende boerenvakbond zijn er alleen al op de snelweg van Toledo naar Madrid vierhonderd boeren die met hun voertuig niet naar Madrid kunnen rijden door toedoen van de politie. Cortés verwacht woensdag zeker 1500 tractors in het centrum en rond de tweehonderd bussen met betogers. Hij zei dat er op het plein net zo lang wordt gewacht op de tractors en de andere betogers tot ze arriveren, indien noodzakelijk tot donderdag.

In heel Spanje zijn er woensdag weer 'tractoradas' zoals de boerenprotesten met trekkers genoemd worden. De boeren keren zich tegen de dalende inkomsten, stijgende prijzen van onder meer energie, transport en kunstmest, "verstikkende" Europese regels met betrekking tot klimaat en milieu en tegen oneerlijke concurrentie uit landen buiten de EU.