Clicky


Meer dan 125.000 euro aan boetes geïnd tijdens Belgische controle op E40

Meer dan 125.000 euro aan boetes geïnd tijdens Belgische controle op E40 [+foto's]
21-02-2024 14:05 | Overtredingen | auteur Redactie

WETTEREN - Op dinsdag 20 februari hielden niet minder dan 250 leden van politie, douane en (sociale) inspectiediensten samen een grote controleactie op de snelwegparking langs de Belgische E40 in Wetteren. 215 vrachtwagens en bussen werden aan een grondige controle onderworpen tijdens deze tweede editie van de ‘Albatross’-actie.

Dankzij de efficiënte samenwerking van zoveel verschillende instanties bij één controlelocatie, kwamen er uiteindelijk zo’n 180 overtredingen aan het licht bij 154 voertuigen. De actie werd ook bijgewoond door geïnteresseerde collega’s uit het buitenland en door ministers Verlinden, Gilkinet, Vandenbroucke en Dermagne.

Wie dinsdag op de E40 richting Oostende in Wetteren passeerde, kan het niet ontgaan zijn. Meer dan 250 leden van de Federale en Lokale Politie, douane, verschillende (sociale) inspectiediensten, de European Labour Authority (ELA) en zelfs buitenlandse observatoren namen deel aan de tweede editie van de Albatross-controleactie, georganiseerd door de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen. 

Multidisciplinair en internationaal

Deze Albatross-actie was bij uitstek multidisciplinair. Dankzij de grote verscheidenheid aan deelnemende diensten waren de controles zeer divers. Controles op de rij- en rusttijden door het uitlezen van de tachograaf, het controleren van de bagage van busreizigers met de bagagescanner van de douane, emissiefraude opsporen, experten die - ondersteund door verschillende tolken - chauffeurs bevragen over hun werkomstandigheden op zoek naar potentiële signalen van sociale fraude, ... Dat en nog veel meer kwam tijdens de controles aan bod.  

Mobiliteit en de werkomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs zijn ook op Europees niveau een belangrijk thema. De European Labour Authority (ELA) was aanwezig op het terrein en begeleidde een delegatie Franse, Duitse en Nederlandse collega’s die de controles als observator bijwoonden. Zij kwamen een kijkje nemen hoe er in België gecontroleerd wordt op de maatregelen uit het Europese Mobility Package.

Grensoverschrijdende kennisdeling, die eens te meer relevant is in het licht van het huidige Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dergelijke acties worden trouwens deze week georganiseerd in heel Europa, in het kader van de actieweek ‘Truck & Bus’ van Roadpol, het Europese netwerk van wegpolitiediensten.

In Wetteren brachten de bevoegde ministers Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken), Georges Gilkinet (Mobiliteit), Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken) en Pierre-Yves Dermagne (Werk en Economie) een bezoek aan de actie. Ze onderstreepten het belang van een multidisciplinaire aanpak en de samenwerking tussen de bevoegde diensten.  

Resultaten

215 voertuigen werden verspreid over de dag uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen. In totaal werden een 180-tal overtredingen vastgesteld bij 154 voertuigen. Het ging onder meer om:    

 • 28 overtredingen op de sociale wetgeving (illegale tewerkstelling, economische uitbuiting, ...)
 • 22 overtredingen op de rij- en rusttijden of het gebruik van de tachograaf
 • 21 overtredingen met betrekking tot ladingzekering of overlading
 • 21 overtredingen met betrekking tot de technische eisen
 • 2 overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn en 2 met betrekking tot voedselveiligheid
 • Openstaande boetes geïnd door de Vlaamse Belastingdienst (22) en de Douane (13)
 • 1 persoon stond gesignaliseerd met een bevel tot gevangenneming van 18 maanden
 • 4 chauffeurs werden betrapt op het gebruik van een smartphone achter het stuur
 • 3 chauffeurs hadden geen geldig rijbewijs
 • 1 chauffeur testte positief op drugs
 • 2 PV's voor drugsbezit
 • 1 PV voor illegale wapendracht

In totaal werd voor 125.860,13 euro aan boetes geïnd. Waar nodig, bijvoorbeeld in geval van overtredingen op de sociale wetgeving, zal verder onderzoek worden opgestart.