Clicky


Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades
21-02-2024 16:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KYIV - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

Zelensky ziet de grensblokkades door boeren als een "buitensporige en oneerlijke politisering die gemeenschappelijke verworvenheden dreigt te dumpen." Hij wijst erop dat Oekraïens graan uit vrachtwagens en treinwagons "schaamteloos" op Poolse wegen zou zijn gedumpt.

"Dit is het graan dat onze boeren met grote moeite verbouwen, ondanks alle ontberingen door de brute agressie van Rusland", aldus de verbolgen president in een verklaring op het sociale medium X.

Zelensky wil zo snel mogelijk overleg met de premier en de president van Polen, en met de Europese Commissie. Hij wil het liefst topberaad voor 24 februari, als het precies twee jaar geleden is dat Rusland zijn grootscheepse aanval op Oekraïne begon: "We hebben eenheid nodig. We hebben oplossingen nodig - tussen ons, Oekraïne en Polen, en op het niveau van heel Europa."