Clicky


Ambtenaar stal telefoons en laptops van ministerie

Ambtenaar stal telefoons en laptops van ministerie
21-02-2024 20:18 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - Anderhalf jaar lang pakte hij keer op keer telefoons en laptops weg van zijn werkgever. Een ICT-medewerker van het ministerie van Economische Zaken maakte op grove wijze misbruik van het vertrouwen dat voor zijn functie in hem was gesteld: hij verkocht elektronica ter waarde van ruim een ton door.

Als ICT-medewerker was de 42-jarige man uit Zoetermeer verantwoordelijk voor de uitgifte van telefoons, tablets en laptops, of hulp aan collega's die er problemen mee hadden. Daarom kon hij bij de voorraad.

In de loop van 2021 en 2022 deed het ministerie meerdere keren aangifte van het verdwijnen van telefoons, tablets en laptops. Een bedrijfsrecherchebureau wist uiteindelijk te achterhalen dat de 42-jarige man degene moest zijn die aanwezig was op het moment van de diefstal. Ondertussen was ook door de politie een onderzoek gestart.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat verdachte 191 telefoons, 9 tablets en 5 laptops heeft gestolen van zijn werkgever. "En dat over een periode van 1,5 jaar," zei de officier van justitie verbaasd. "Verdachte heeft dus steeds opnieuw besloten om door te gaan en nog meer spullen te stelen. Zelfs nadat onder collega's bekend was geworden dat er een onderzoek was gestart en het sleutelbeleid was aangescherpt." De totale waarde van de weggenomen elektronica bedroeg ruim 108.000 euro.

Van verdachte mocht als ambtenaar bij de overheid worden verwacht dat hij integriteit hoog in het vaandel had staan. Maar hij heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zijn werkgever in hem stelde. De officier van justitie eiste 24 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.