Clicky


Aviko beweegt niet, dus nu vierdaagse staking in Steenderen

Aviko beweegt niet, dus nu vierdaagse staking in Steenderen
22-02-2024 10:37 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Twee dagen staken heeft weinig opgeleverd voor de werknemers van Aviko, zegt vakbond FNV. "De aardappelverwerker wil nog steeds geen goede cao voor zijn mensen afspreken. Daarom hebben zij in Steenderen woensdagavond om 23.00 uur opnieuw het werk neergelegd. Dit keer voor vier dagen."

Robert Wonnink, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "Tja, dit was onvermijdelijk. Aviko beweegt geen millimeter onze kant op, dus ze roepen het over zichzelf af dat de mensen verder gaan met staken. We stoppen pas als de directie een betere cao wil afspreken."

En dat terwijl de machines in de fabriek in Gelderland al het hele weekend stil stonden. En de dagen ervoor de productie in het Limburgse Lomm plat lag. Wonnink: "De mensen zijn duidelijk geweest: zij willen waardering voor hun werk. Dat betekent een loonsverhoging van in ieder geval 5,3 procent en automatische prijscompensatie. De salarissen moeten voortaan meestijgen met de inflatie. Dan kan iedereen zijn boodschappen blijven betalen."

Aviko vindt 4,5 procent erbij genoeg. Maar daar redden de mensen het niet mee, zegt de FNV. Ook vorig jaar moesten zij in staking komen om een goede loonsverhoging af te dwingen. Dat was de eerste staking ooit bij het aardappelverwerkende bedrijf. Die leverde 8 procent meer loon op.

Bij Aviko (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) werken zo’n 2.000 mensen, waarvan 500 in Steenderen en 160 in Lomm. Aviko heeft verder nog een fabriek in Dronten. Het bedrijf is onderdeel van de agrarische coöperatie Royal Cosun