Clicky


Zes demonstranten krijgen boete vanwege klimaatprotest op A10

Zes demonstranten krijgen boete vanwege klimaatprotest op A10
22-02-2024 16:42 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - De officier van justitie heeft besloten dat zes demonstranten die zich op 30 december 2023 op de snelweg A10 begaven een strafbeschikking ter hoogte van 200 euro opgelegd krijgen omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt.

Op zaterdag 30 december 2023 probeerden demonstranten van Extinction Rebellion de A10 te blokkeren. De officier van justitie heeft nu op basis van camerabeelden en verklaringen van de verdachten geconcludeerd dat zes demonstranten die dag van de A10 west naar de A10 zuid zijn gelopen en daar op een verdrijvingsvlak zijn blijven staan terwijl het verkeer afkomstig uit de richting Schiphol langs raasde. Daarmee hebben ze naar het standpunt van het OM gevaar op de weg veroorzaakt.

Iedereen heeft recht om te demonstreren en dat recht is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. Maar een snelweg is onverantwoord als demonstratielocatie. Het blokkeren van een doorgaande snelweg waar 100 km per uur kan worden gereden, gaat verder dan burgerlijke ongehoorzaamheid.

Door een snelweg te blokkeren ontstaat er gevaar voor de actievoerders zelf, voor medeweggebruikers en voor hulpverleners die van de weg gebruik moeten maken om bijvoorbeeld richting het VUmc te gaan.

Omdat het levensgevaarlijke situaties kan opleveren had de Amsterdamse driehoek de snelweg A10 als demonstratielocatie verboden en de demonstranten een alternatieve locatie aangeboden in de nabije omgeving van het voormalige ING-gebouw.