Clicky


Moeder Navalny ziet lichaam zoon, vreest stiekeme begrafenis

Moeder Navalny ziet lichaam zoon, vreest stiekeme begrafenis
22-02-2024 17:32 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

MOSKOU - De moeder van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny meldt dat ze het lichaam van haar zoon heeft mogen zien, na dagenlang wachten. In een videoboodschap verwijt Ljoedmila Navalnaja de autoriteiten dat die het lichaam stiekem willen begraven.

Gevangenisfunctionarissen zouden hebben gedreigd "iets" met het lichaam te doen, mocht ze niet instemmen met een heimelijke begrafenis van haar zoon.

Ondertussen zeggen medewerkers van Navalny op X dat in de overlijdensakte staat dat de activist (47) een natuurlijke dood is gestorven. Het team en de familie beweren daarentegen dat de Russische machthebbers hem hebben vermoord, een bewering die het Kremlin woedend heeft afgewezen.

Ze had geklaagd dat de autoriteiten haar niet toelieten tot het stoffelijk overschot van de bekende dissident. Ze was naar de afgelegen regio bij de poolcirkel gegaan waar haar zoon vorige week in een strafkolonie bezweek.

Volgens de autoriteiten kan het lichaam niet worden vrijgegeven in verband met onderzoek naar de doodsoorzaak. De moeder riep eerder deze week president Vladimir Poetin op ervoor te zorgen dat het lichaam aan de nabestaanden wordt overgedragen voor een waardige begrafenis.