Clicky


Maanlander Odysseus staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

Maanlander Odysseus staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde
23-02-2024 10:16 | Buitenland | auteur ANP

CAPE CANAVERAL - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

De Odysseus landde in de nacht van donderdag op vrijdag iets na middernacht (Nederlandse tijd) bij een krater in de buurt van de zuidpool van de maan. Het is de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

Eerst was onduidelijk of het toestel de landing had overleefd. "We zijn op de maan", liet de vluchtleiding wel weten, zonder iets te zeggen over de toestand van de lander.

Pas twee uur later kwam er goed nieuws. De Odysseus "staat rechtop en begint data uit te zenden", luidde een verklaring van Intuitive Machines. "De eerste foto's van het oppervlak van de maan worden gedownload."

De signalen die binnenkomen zouden niettemin zwak zijn. Dat wijst er mogelijk op dat het ruimtetuig naast een kratermuur is geland of iets anders dat de antenne blokkeert, zegt Thomas Zurbuchen, een voormalig wetenschappelijk hoofd van de NASA.

"Soms kan het maar één rots zijn, één groot rotsblok, dat in de weg zit", zei Zurbuchen in een interview met Reuters. Een dergelijk probleem zou de belangrijkste missie van de Odysseus, namelijk het inzetten van de apparatuur aan boord voor wetenschappelijke doeleinden, kunnen bemoeilijken.

De Odysseus heeft ongeveer een week de tijd om onderzoek te doen naar het effect van geladen deeltjes van de zon op het oppervlak van de maan. Mensen die naar de maan reizen, worden daar volop blootgesteld aan die deeltjes, met nauwelijks bescherming van een magnetisch veld zoals op aarde.