Clicky


Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne
23-02-2024 15:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

In de overeenkomst worden volgens haar afspraken gemaakt over onder meer militaire steun op de middellange en lange termijn, samenwerking op het gebied van de defensie-industrie, steun tegen cyberaanvallen en hulp bij de wederopbouw. Ook blijft Nederland zich inzetten voor gerechtigheid.

Hoeveel geld met het akkoord is gemoeid, is niet bekendgemaakt. De overeenkomst wordt binnenkort getekend en is net als die van andere westerse landen juridisch niet bindend. Het gaat om een politieke verbondenheid. Het betekent ook niet dat Nederlandse militairen ter plekke Oekraïne gaan helpen bij de strijd tegen Rusland.

Veiligheid

Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Russische militairen buurland Oekraïne binnenvielen. Nederland heeft sindsdien voor meer dan 2,6 miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne geleverd. Dit jaar trekt het demissionaire kabinet ruim 2 miljard euro uit voor hulp aan de regering in Kyiv.

"Onze eigen veiligheid is nauw verbonden met de veiligheid van Oekraïne", aldus Bruins Slot. "Oekraïne moet ervan op aan kunnen dat zij ook op de langere termijn op onze steun kunnen rekenen. Dat is ook een krachtig signaal richting Rusland: het Westen is standvastig."

Russische dreiging

Volgens haar zal zonder westerse steun het huidige Oekraïne ophouden te bestaan en zal de Russische dreiging nog dichterbij komen. Dan komt de stabiliteit en veiligheid van het Europese continent serieus onder druk en daarom heeft het kabinet besloten de veiligheidsovereenkomst aan te gaan, aldus de minister.

Het akkoord komt voort uit een verklaring van de G7-landen vorig jaar juli tijdens de NAVO-top in Vilnius. Deze groep van rijke industrielanden kwam toen met een verklaring om bilateraal veiligheidsafspraken met Oekraïne te maken. Andere landen verklaarden toen te zullen volgen. Inmiddels hebben meer dan dertig landen die verklaring getekend.

Oekraïne kan zolang de oorlog duurt geen lid worden van het Atlantische bondgenootschap. De bilaterale veiligheidsakkoorden moeten Kyiv geruststellen en Rusland ontmoedigen. De afspraken moeten ervoor zorgen dat Oekraïne veilig is zolang het geen NAVO-lid is.