Clicky


Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren
24-02-2024 10:31 | Weer en Verkeer | auteur ANP

AMSTERDAM - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

Burgemeester Femke Halsema deed deze week nog "een dringend beroep" op de klimaatdemontranten om niet de snelweg op te gaan. Het deel van de A10, waar 100 kilometer per uur wordt gereden, ligt vlak bij het VUmc en is een belangrijke route voor ambulances, zo zei ze bijvoorbeeld.

XR wil ondanks de oproep en het verbod doorgaan met de actie. Ook willen de actievoerders niet op de door de gemeente aangeboden alternatieve locatie gaan staan, een grasveld naast de Amstelveenseweg. Wel zal er naast de A10 een demonstratie zijn voor supporters die de snelweg niet op willen. "Naar verwachting zal deze tweede A10-blokkade net zo veilig en verantwoord verlopen als de eerste", denkt XR.

Op 30 december blokkeerden de actievoerders zo'n vijf uur de A10. Ook die actie was verboden. Bijna vierhonderd mensen werden aangehouden. Donderdag maakte het OM bekend dat zes mensen die meededen een boete van 200 euro hebben gekregen, voor "het gevaar dat ze op de weg hebben veroorzaakt".

In een debat in de gemeenteraad zei Halsema onlangs dat het feit dat de klimaatactiegroep voor de tweede keer een blokkade wil houden op de A10 voor "een andere houding" zorgt bij de driehoek, en dat "op een andere manier proportionaliteit wordt gewogen". Verder wilde ze niet vooruitlopen op hoe er wordt opgetreden bij de demonstratie.