Clicky


Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog
24-02-2024 10:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

"Deze verschrikkelijke oorlog moet stoppen. En ik wil jullie laten weten dat Nederland achter jullie staat. Ook als het lang duurt en moeilijk is", zegt de scheidend premier verder in een video op het sociale medium X.

De naam van Rutte valt de laatste weken regelmatig in de internationale pers. Hij wil de nieuwe topman van de NAVO worden en wordt daarin openlijk gesteund door de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Ook andere demissionaire ministers delen op X hun steunbetuigingen aan de Oekraïners. "Jullie strijd is onze strijd", zegt minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Minister Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel) looft de "dappere Oekraïners".

D66-leider en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten roept alle partijen op om Oekraïne niet te laten vallen. "Zet de veiligheid van Europa niet op het spel." Minister van Justitie en Veiligheid en VVD-leider Dilan Yeşilgöz belooft het in oorlog verkerende land te blijven steunen.