Clicky


Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne
24-02-2024 11:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne.

Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie.

Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

"De PVV steunt Oekraïne en is bereid om over iedere vorm van hulp te praten", schrijft Wilders op het sociale medium X. "Maar een demissionair kabinet kan echt geen akkoord voor tien jaar afsluiten."

"Had die laatste zin even geskipt", reageert CDA-Kamerlid Derk Boswijk op het bericht. Wilders krijgt regelmatig het verwijt te veel op de hand van de Russische president Vladimir Poetin te zijn. Die kritiek klinkt luider sinds zijn partij de grootste is geworden bij de verkiezingen in november en dus het initiatief heeft in de formatie.

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans zei afgelopen week in een toespraak dat de PVV-voorman wat hem betreft geen directe verantwoordelijkheid moet krijgen over de landsverdediging en de veiligheid. "Ik zou niet graag mijn lot in de handen leggen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders."

Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.