Clicky


Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10
24-02-2024 14:15 | Weer en Verkeer | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 16:44 uur] In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

Deze 31 mensen blokkeerden met vier voertuigen de A10 West bij afrit S106, twee afritten eerder dan het actiegebied bij de 'Poenschoen" zoals de activisten het oude hoofdkantoor van ING noemen. Een aantal XR-mensen kwam vervolgens per fiets en met gele rookbommen vanaf die afrit over de snelweg naar het actiegebied bij afrit S108. Vanwege de verkeersveiligheid had politie naar eigen zeggen geen andere keus meer dan de rode kruisen boven de A10 aan te zetten en de weg zo af te sluiten.

De 295 overige arrestanten werden ingesloten en van de snelweg gehaald. Deze laatste groep actievoerders werd vervoerd in bussen die normaal gesproken gebruikt worden in het openbaar vervoer. Ze zijn naar Amsterdam-Noord gebracht, naar sportclub Only Friends. Daar zijn ze vervolgens allemaal weer vrijgelaten, aldus een woordvoerder van de politie.

Inbeslagname

De eerste 31 actievoerders zitten wel nog vast. Het onderzoek naar hen is nog in volle gang, laat de woordvoerder weten.

De vier gebruikte auto's en de fietsen zijn in beslag genomen. Ook lijm, cement en tenten zijn meegenomen.