Clicky


Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder
24-02-2024 16:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - [update 19:44 uur]  Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

"Aleksejs lichaam is overgedragen aan zijn moeder. Veel dank aan allen die dit samen met ons hebben geëist", schrijft Kira Jarmysj. Navalny's moeder Ljoedmila Navalnaja reisde vorige week naar de afgelegen regio waar haar zoon in een strafkolonie bezweek.

Navalnaja is nog steeds ter plekke schrijft de woordvoerder. "De begrafenis laat nog steeds op zich wachten." Ze zei niet te weten of de autoriteiten een uitvaart toestaan "zoals de familie wil en zoals Aleksej verdient".

Eerder op zaterdag beschuldigde Navalny's weduwe, Joelia Navalnaja, Poetin in een video nog van "satanisme", omdat hij weigerde het lichaam terug te geven aan de familie.

Oppositiepoliticus Navalny overleed vorige week in een Russische gevangenis, volgens zijn team onder verdachte omstandigheden. Volgens de overlijdensakte is hij een natuurlijke dood gestorven, maar zijn team en familie zeggen dat hij door de Russische machthebbers is vermoord.

Vanuit Westerse landen wordt Rusland verantwoordelijk gehouden voor de dood van Navalny. Leiders van de G7-landen riepen na een virtuele bijeenkomst zaterdag Rusland op om met volledige opheldering te komen.