Clicky


Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen
25-02-2024 00:28 | Buitenland | auteur ANP/ AFP

WASHINGTON - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

Met de aanvallen willen westerse landen een halt toeroepen aan de acties van Jemenitische rebellen tegen koopvaardijschepen op de Rode Zee. In een verklaring schrijven ze dat sinds half november de Houthi's meer dan 45 aanvallen op schepen hebben uitgevoerd. De Houthi's nemen die onder vuur met raketten en drones. Volgens de Houthi's vallen ze schepen aan die een link hebben met Israël. Ze zeggen met de acties Palestijnen in de Gazastrook te steunen.

Kort na de aanvallen zei een woordvoerder van de Houthi's dat de rebellen in de nacht van zaterdag op zondag in de Golf van Aden, buiten de Rode Zee, een Amerikaanse tanker hebben aangevallen, de MV Torm Thor.

De Britse overheidsdienst die scheepvaart in het gebied coördineert, UKMTO, meldt op X dat ten oosten van Djibouti in de Golf van Aden mogelijk een schip is aangevallen, zonder verdere details te geven.

De afgelopen tijd schoten de Amerikanen en Britten al vaker op doelen in Jemen. Net als bij de eerdere operaties verleenden Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Nederland en Nieuw-Zeeland steun.