Clicky


Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina
25-02-2024 10:30 | Buitenland | auteur ANP

COLUMBIA - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

Met een derde van de stemmen geteld heeft Trump zo'n 60 procent van de stemmen tegenover 40 procent voor Haley. Trump noemde in zijn overwinningstoespraak de resultaten "nog groter dan verwacht". "Ik heb de Republikeinse partij nooit zo verenigd gezien als nu", zei hij in een zaal vol juichende aanhangers.

Haley heeft haar nederlaag nog niet toegegeven. Volgens Amerikaanse media wacht ze met haar reactie tot meer stemmen zijn geteld. Eerder liet ze weten ook bij verlies in haar thuisstaat door te gaan met haar campagne tot in elk geval 5 maart. Die dag, Super Tuesday, wordt er in veel staten tegelijk gestemd.

Haley eindigde eerder ook al achter Trump bij voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. Toen de oud-president in Nevada niet op het stembiljet stond bij een voorverkiezing, kozen meer kiezers voor de optie "geen van deze kandidaten" dan voor zijn rivaal Haley