Clicky


Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat
25-02-2024 10:32 | Buitenland | auteur ANP

COLUMBIA - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

"Het gaat niet om mijn politieke toekomst. We moeten in november Joe Biden verslaan. Ik denk niet dat Donald Trump dat kan", zei ze, terwijl de zaal uitbarstte in boegeroep bij het horen van de naam van Trump. Ze wees erop dat ze ook bij de voorverkiezingen in New Hampshire zo'n 40 procent van de stemmen had gekregen. "Dat is geen kleine groep."

Behalve in New Hampshire, verloor Haley ook in Iowa van Trump. Daar kreeg ze zo'n 20 procent van de stemmen, maar toen deed ook de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, nog mee. Die kreeg eveneens zo'n 20 procent van de stemmen en stapte vervolgens uit de race om de Republikeinse nominatie voor presidentskandidaat. In Nevada, waar Trump niet op het stembiljet stond, kozen meer kiezers voor de optie "geen van deze kandidaten" dan voor Haley.

Eerder zei Haley al haar campagne in elk geval door te zetten tot 5 maart. Op die dag, Super Tuesday, zijn er voorverkiezingen in veel staten tegelijk.