Clicky


Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah
26-02-2024 00:10 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEL AVIV - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag.

In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

Vertegenwoordigers van de Egyptische, Qatarese en Amerikaanse regering voeren in de Qatarese hoofdstad Doha gesprekken die ook werden bijgewoond door Israëlische en Hamas-vertegenwoordigers,. Doel van de gesprekken is een wapenstilstand te bewerkstelligen voordat de islamitische heilige maand Ramadan op 10 maart begint.

De Verenigde Staten, Israëls voornaamste bondgenoot, zeiden zondag dat de gesprekken "een akkoord" hebben opgeleverd in de richting van een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars en gevangenen. Een Hamas-vertegenwoordiger zei echter dat de groep pas akkoord gaat als de Israëlische strijdkrachten zich terugtrekken uit Gaza.

Netanyahu zei dat de al weken terug aangekondigde militaire operatie in Rafah, aan de zuidelijke grens van Gaza met Egypte, Israël dicht bij een "totale overwinning" op Hamas zal brengen. "Als we een deal hebben, zal die aanval wat worden uitgesteld, maar het zal gebeuren", zei hij over de dreigende grondinvasie. En: "Als we geen deal hebben, doen we het toch."