Clicky


Boeren in konvooi naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU

Boeren in konvooi naar Brussel voor protest tegen landbouwbeleid EU [+video]
26-02-2024 09:39 | Weer en Verkeer | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - [update 11:44 uur] Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

De politie telt in de Brusselse wijk met de EU-hoofdkantoren zo'n negenhonderd tractors, meldt het Belgische persbureau Belga. Boeren staken hooibalen en autobanden in brand, kieperden mest op straat en blokkeren zo wegen rond het gebouw waar minister Piet Adema en zijn collega's van de andere EU-landen overleggen. De politie heeft het gebied afgezet. De ministers konden het gebouw wel bereiken, maar bijvoorbeeld een aantal journalisten niet.

De boeren voeren al langer actie tegen klimaat- en milieumaatregelen van de EU, die hun het werk onmogelijk zouden maken. Ze zijn niet tevreden met de tegemoetkomingen die de Europese Commissie heeft voorgesteld en die de landbouwministers bespreken. De commissie heeft bijvoorbeeld geopperd het aantal controles op boerderijen te halveren.