Clicky


Ook Denemarken stopt met onderzoek explosies Nord Stream

Ook Denemarken stopt met onderzoek explosies Nord Stream
26-02-2024 11:27 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KOPENHAGEN - De Deense justitie stopt met het onderzoek naar de explosies in de Nord Stream-gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee in september 2022.

Er was opzettelijke sabotage van de pijpleidingen voor de export van Russisch gas, maar er is geen enkele aanwijzing dat er in Denemarken betrokken partijen zijn die hier vervolgd voor kunnen worden.

Zweden stopte om soortgelijke redenen eerder deze maand het eigen onderzoek naar de explosies. De explosies maakten de pijpleiding onklaar en brachten een kolossale hoeveelheid methaan in de lucht.

De pijpleidingen van het zeker 10 miljard euro kostende project Nord Stream waren voor Russische gas voor Duitsland. Daarmee verwierf Rusland veel inkomsten en grote invloed in de Europa. De Amerikaanse regering was daarom van meet af aan tegen het project.

De explosies troffen Nord Stream eind september 2022, in een gebied van de Oostzee bij het Deense eiland Bornholm. Denemarken, Zweden en Duitsland hebben elk een eigen onderzoek ingesteld. Duitsland zet het onderzoek voort. Rusland doet ook onderzoek en zegt dat het om terroristische aanslagen gaat, waar de VS en andere westerse landen achter zouden zitten.