Clicky


Brussels boerenprotest loopt uit de hand

Brussels boerenprotest loopt uit de hand [+video]
26-02-2024 13:55 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

Boze boeren belegeren de Brusselse wijk met EU-hoofdkantoren, waar landbouwministers vergaderen over tegemoetkomingen aan de boeren, al sinds de vroege ochtend. Met zo'n negenhonderd tractors blokkeerden ze wegen.

Op meerdere plaatsen rond het gebouw waar minister Piet Adema en zijn collega's van de andere EU-landen overleggen, hebben demonstranten hooibalen, auto- en andere banden in brand gestoken. Ze stortten ook mest op straat.

Klimaat- en milieumaatregelen

Boerenorganisaties als de Belgische tegenhanger van LTO nemen afstand van de acties.

De boeren lopen al langer te hoop tegen klimaat- en milieumaatregelen van de EU, die hen het werk onmogelijk zouden maken. Ze zijn niet tevreden met de tegemoetkomingen die de landbouwministers maandag bespreken. Het gaat onder meer om de halvering van het aantal controles op boerderijen, om boeren zo minder van hun werk te houden.